Het gebruik van een pompwagen of palletwagen

stelling op maat

Een palletwagen of pompwagen wordt soms ook wel transpallet genoemd en een transportmiddel dat wordt gebruikt voor het verplaatsen van lasten en goederen op pallets. De hefhoogte van een pompwagen of palletwagen is meestal maximaal 15 cm tot 20 cm. In bedrijven met magazijnen worden pompwagens en palletwagens veel gebruikt naast het gebruik van heftrucks. Daarnaast worden ze ook gebruikt in distributiecentra en aan boord van vrachtwagens. In tegenstelling tot heftrucks kunnen palletwagens en pompwagens niet worden gebruikt om lasten op te stapelen daarvoor is de hefhoogte van palletwagens te laag. Daarvoor maakt men gebruik van onder andere vorkheftrucks of mechanische palletstapelaars.

Verschillende soorten wagens

Er worden in de praktijk verschillende soorten werktafel op wielen, pompwagens en palletwagens gebruikt. We noemen een aantal bekende voorbeelden. Handpompwagens zijn pompwagens die door middel van de hand (spierkracht) omhoog worden gekrikt en die door middel van spierkracht in beweging worden gebracht. Een ander voorbeeld is elektrisch pompwagens met meerijd plateau. Deze pompwagens worden elektrisch aangedreven. Dit houdt in dat het heffen elektrisch gebeurd en dat men de last ook elektrisch verplaatst. De persoon die de elektrische pompwagen bedient kan zelf op een plateau meerijden. Elektrische pompwagens zonder meerij plateau. Deze pompwagens zijn grotendeels hetzelfde als de hiervoor genoemde maar bevatten geen meerijd plateau.

Veiligheid bij het gebruik van een pompwagen

De belangrijkste voorzorgsmaatregelen die men kan nemen om de bovenstaande risico’s te voorkomen zijn het trekken van een palletwagen achter je aan en duw deze niet voor je uit. Zo belast je de schouders en rug minder en heb je bovendien meer zicht vooruit. Zorg ook dat de lepels van de palletwagen goed onder de last geplaatst zijn en dat de last in evenwicht op de lepels rust. Rijd verder rustig met de palletwagen, rem niet abrupt en breng de last niet met snelheid of een krachtstoot in beweging. Zorg er voor dat de palletwagen wordt bestuurd door iemand die hier ervaring mee heeft. Draag ook altijd veiligheidsschoenen.