Hoe een Convectie Oven Schoonmaken

convectie oven kopen

Ga je een convectie oven kopen? Goed idee! Je kunt er heerlijke gerechten in bereiden. Maar je bent vast niet vergeten dat hij af en toe ook schoongemaakt moet worden. Iets wat veel mensen een vervelende klus vinden, maar met dit artikel zal je vast een eind op weg gaan komen. Ik ga je namelijk uitleggen hoe je een convectie oven het beste kunt schoonmaken.

Laat hem afkoelen

Schakel de oven uit, trek de stekker uit het stopcontact, en laat hem vervolgens afkoelen. Dit is niet alleen veiliger voor jou, omdat je eventuele brandwonden kunt voorkomen, maar ook omdat er door de hitte schadelijke stoffen kunnen vrijkomen. Deze stoffen kunnen vrij komen wanneer de koude vloeistof in contact komt met de nog warme onderdelen van de convectie oven. Daarnaast kan de oven ook beschadigd raken, zo kunnen bijvoorbeeld de wanden verzwakken.

convectie oven kopen

Verwijder en reinig losse onderdelen

Verwijder de losse onderdelen uit de oven, zoals bijvoorbeeld de rekken. Plaats deze in een bak met warm water, en voeg bijvoorbeeld een beetje ammonia toe. Ammonia is namelijk perfect voor het verwijderen van vetresten. Het beste is om één kopje ammonia toe te voegen per één liter water. Laat het even intrekken, en spoel de rekken na met zeep en water. Verwijder aangekoekte resten met bijvoorbeeld een borstel, of schuurspons.

Speciale ovenspray en stofzuigen

Nu je de losse onderdelen uit de oven hebt verwijderd, kun je beginnen met het reinigen van de oven zelf. Gebruik eerst een stofzuiger om bijvoorbeeld kruimels op te zuigen. Spuit de oven en de klep daarna in met speciale ovenspray. Laat het even intrekken, en ga dan met een doek door de oven. Gebruik wat meer kracht voor het verwijderen van hardnekkige vlekken. Zorg dat je alle ovenspray verwijderd. Lees overigens altijd eerst de beschrijving van de ovenspray, deze kan namelijk verschillen van andere ovensprays. Gebruik nooit water om de oven te reinigen! Dit kan namelijk voor roestvorming zorgen.

Zelfreinigende functie of citroenwater

Sommige convectie ovens beschikken over een zelfreinigende functie, gebruik deze om de oven te reinigen. Een andere optie om de oven te reinigen, is door citroenwater te gebruiken. Zet een kommetje met water en gesneden citroen in de oven, en warm hem op. Het water zal verdampen, en op die manier de oven reinigen. Laat de oven daarna afkoelen, en veeg hem droog met een doek. De oven zal niet alleen schoon zijn, maar ook heerlijk ruiken.

Convectie oven kopen? Kijk online voor het ruime aanbod.