Wat is een mediator?

cliënten bij een mediator

Een mediator zal proberen om in gesprekken te gaan met u en de tegenpartij om zo te proberen om jullie zelf tot een oplossing te laten komen. Een mediation kan ervoor zorgen dat een conflict op een snelle en effectieve wijze kan worden opgelost. Een mediation is geheel vertrouwelijk en geheim voor anderen. Voorafgaand de sessies van de mediation moet er een overeenkomst worden getekend zodat alles vertrouwelijk kan worden opgeslagen en het door niemand kan worden gelezen. Dit zorgt er essentieel voor dat beide partijen gemotiveerder zijn in het oplossing van het conflict aan de hand van een mediator. 

Wat kan je verwachten van een mediator?

Een mediator probeert de sfeer in een lastige situatie te vergemakkelijken door in gesprek te gaan met de partijen. Wanneer er een conflict is en je er niet uit kan komen, dan is het inschakelen van een mediator een goed idee! Een mediator zorgt er voornamelijk voor dat het conflict zo snel mogelijk en effectief wordt opgelost voor beide partijen. Het is een goede oplossing voor een mediation als er een conflict is waarbij beide partijen zo snel mogelijk van het conflict willen afkomen zonder een escalatie te veroorzaken. 

Waar ligt de focus op tijdens een mediation sessie?

De focus van een mediation sessie is dat het conflictmanagement is. Mediators kunnen op allerlei bepaalde specifieke gebieden gespecialiseerd worden. Zo zijn er bijvoorbeeld, arbeidsmediators of scheidingsmediators. Het gaat bij alle specifieke gespecialiseerde mediators om het begeleiden naar het vinden van een acceptabele, goede oplossing voor beide partijen. Een mediator is echt een vertrouwenspersoon in het conflictmanagement. Bij conflictmanagement staat communicatie geheel voorop voor beide partijen. Met goede communicatie kunnen er veel oplossingen worden achterhaald of alternatieven worden besproken. Mediation is een goede oplossing voor het vinden van een oplossing tijdens een conflict.